Rotasyona sendikalardan tepki var

Rotasyona sendikalardan tepki var
Öğretmenlik meslek kanunu üzerinde yapılacak değişiklik ile öğretmenlere rotasyon geleceği geçtiğimi gün belli olmuştu. Bu karara sendikalardan tepki var. İşte detaylar

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ÖMK üzerinden kapsamlı bir değişiklik yapılacağını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. ÖMK'da yapılacak düzenlemelerin içeriği merak içinde beklenirken, maddelerden bir tanesinin öğretmenlere rotasyon uygulanacağı öğrenildi.

Öğretmenlere rotasyon kararına sendikalardan tepki geldi. Türk Eğitim Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen rotasyona pek sıcak bakmadıklarını duyurdu.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan'ın rotasyon ile ilgili paylaşımı şu şekilde ;

ROTASYON TAKINTISI! Dönemin Milli Eğitim Bakanı sayın Nabi Avcı’nın dediği gibi, ‘ATTIĞINIZ TAŞ YİNE KURBAĞAYI BİLE ÜRKÜTMEYECEK’ ama yüzbinlerce öğretmeni huzursuz edeceksiniz! Aynı hataları tekrar etmenin kime ne faydası var? Meslektaşlarımızın yıllardır beklediği ÖMK düzenlemesi öncesinde gereksiz tartışmalarla gündem işgal ediliyor.. Öğretmenlerimizin mazeret tayinlerinde yaşadıkları sorunların çözülmesi, sıra tayini uygulamasının yeniden uygulamaya geçirilmesi gibi son derece makul beklentileri karşılamak yerine, amaca hizmet etmeyecek ve sadece meslektaşlarımızın huzurunu kaçırmaktan başka bir işe yaramayacak ROTASYON tartışması, bizzat MEB kaynaklı duyumlarla gündemi işgal ediyor. ÖMK teklifinin TBMM gündemine geleceği bugünlerde, kanuna dair gerçekçi taleplerin tartışılması beklenirken, çalışma ortamını gerecek olan gereksiz gündemlerle meslektaşlarımız muhatap ediliyor.

@tcmeb

’den beklentimiz, ÖMK’yı adına yakışır şekilde yeniden düzenlemesi ve daha verimli eğitim hizmeti için öğretmenlerimizin motivasyonunu artıracak tedbirler almasıdır.

Hür-Sen Konfederasyonu ve Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu'nun paylaşımı ise şu şekilde ,;

Rotasyona Neden Karşıyız? 1-Öğretmenin en önemli haklarından birisi; zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra yer değiştirme hakkının sadece kendi isteğine bağlı olmasıdır. Rotasyon uygulaması ile inisiyatifinizde olan bu önemli hakkı Bakanlığa, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine teslim etmiş olacaksınız.

2-Rotasyon uygulamasında; puanlarda oynama, torpil ve yandaş koruma vb. gibi suistimallerin önüne geçileceğinden emin olabilmek mümkün değildir. Benzeri suistimalleri yönetici atamalarında da yaşıyoruz.

3-Rotasyonu destekleyen ve bunu taşradan merkeze gelebilmek için bir şans olarak gören öğretmenlerimiz uygulamayı gördükten sonra büyük hayal kırıklığı yaşayacaktır. Rotasyon, merkeze gelebilmek için bir çözüm değildir. Merkezdeki öğretmen merkezde başka bir okula giderken, taşradaki öğretmen bir başka taşra ilçesine gidebilecektir. 2015 yılında ilan edilen ilçe puanları böyle bir sonuç doğurmaya yönelikti. O tarihte de aynı problem sendikalar tarafından dile getirilmiş, oluşturulan sert tepkiler rotasyonun iptalini sağlamıştı. Maalesef aynı senaryo tekrar uygulanmak istenmektedir.

4-Öğretmenler için yıllarca aynı öğrencileri okutmaları söz konusu değildir. Öğrenci sürekli değişmektedir. Bina ya da çevre değiştirmek bir anlam ifade etmeyecektir. Kurum kültürü denilen kavram, aynı yer ve çevrede uzun yıllar çalışma sonucu elde edilebilir ve başarı için önemlidir. 5-Bugün 8-10-12 yılda uygulanacağı konuşulan rotasyonun, önümüzdeki süreçte 3-4 yılda bir yapılması ve sadece il içinde değil, iller arasında da yapılmasının da önü açılmış olacaktır. Önemli bir hakkımızı kaybetmenin başka hangi olumsuz sonuçlar doğuracağını bugünden kestirebilmek, haklarımızı korumak için vaz geçilmez olarak görülmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

36 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir