Memur Öğretmenler: Kimdir, Mağduriyetleri ve Talepleri

Memur Öğretmenler: Kimdir, Mağduriyetleri ve Talepleri
Memur Öğretmenler: Kimdir, Mağduriyetleri ve Talepleri

Memur Öğretmenler Kimdir?

Memur öğretmenler üniversitelerin Eğitim Fakülteleri veya pedagojik formasyon alınabilen diğer bölümlerinden mezun olmuş öğretmenlik yapma yeterliliklerine sahip kamu personelidir. Bu bireyler öğretmenlik yerine kamu kurumlarında mezuniyet dışı unvanlarda çalışmak zorunda kalmış ve mesleklerini icra edememiştir. Farklı bir atama düzeni ve yönetmelik değişiklikleri ile “aday öğretmenlik” kadrosuna geçmek isteyen bu bireyler mevcut mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedir.

Memur Öğretmenlerin Mağduriyeti Nereden Kaynaklanıyor?

Memur öğretmenlerin yaşadığı temel mağduriyet şu uygulamalara dayanmaktadır:

  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 49-76. Maddeleri arasındaki düzenlemelerin ve kamu personelü nakil haklarının dikkate alınmaması.

  • 31.08.2012 ve 17.04.2015 tarihli MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle kurum içi/kurumlar arası ilk atama kontenjanlarının kaldırılması.

  • 2024/7 Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin ilgili maddelerinin memur öğretmenlerin atanması önünde engel teşkıl etmesi.

657 Sayılı Kanun’a göre memurlar öğrenim durumları ve kazanılmış hak derecelerine uygun olarak bir kadroya nakledilebilir. Ancak MEB’in uygulamalarında bu hakların göz ardı edilmesi memur öğretmenlerin yaşadığı temel sorunların başında gelmektedir.

Memur Öğretmenlerin Talepleri

  1. Ayrı Kontenjan ve Atama Takvimi:

    • Memur öğretmenlerin ataması için aday öğretmenlerden ayrı bir atama takvimi ve kontenjan belirlenmesi.

    • Genel öğretmen kontenjanından %3 oranında bir kısım ayrılması.

  2. Zorunlu Hizmet Alanlarında Atama:

    • Deprem bölgeleri Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’in doğu bölgeleri gibi 4. 5. ve 6. zorunlu hizmet alanlarına atamaların öncelikli olarak yapılması.

  3. ÖABT Puanlarının Dikkate Alınması:

    • 2022-2024 yıllarında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puanlarına göre belirli bir taban puan üzerinde memur öğretmenlerin kendi aralarında sıralanarak atanması.

  4. Kamu Maliyetine Etkisi:

    • Memur öğretmenlerin mevcut kamu maaşları MEB öğretmen maaşlarına denk olduğu için atamaların ek bir maliyet oluşturmayacağı belirtilmektedir.

MEB’e Geçiş İçin Alternatif Çözümler

Geçmiş uygulamalar memur öğretmenlerin atanması için örnek teşkıl edebilir:

  • 2016 Dershane Öğretmenleri Ataması: KPSS’siz mülakatla 5 bin dershane öğretmeni atandı.

  • 2018 Üretli Öğretmen Ataması: ÖABT P121 puanı esas alınarak 5 bin ek ders üretli öğretmen kadroya alındı.

Bu atamalar anayasanın eşitlik kariyer ve liyakat ilkelerinin bazı durumlarda uygulanmadığını ortaya koymaktadır. Memur öğretmenlerin kanuni hakları doğrultusunda atanması aynı ilkeler çerçevesinde gerçekleştirilebilir.

Memur öğretmenler hali hazırda kamu kurumlarında çalışan eğitim fakültesi mezunu bireylerdir ve öğretmenlik mesleğini icra edememektedir. Taleplerinin yerine getirilmesi:

  • Öğretmen açığının kısmen giderilmesini

  • Kamuda tasarruf sağlanmasını

  • 657 Sayılı Kanun’un kariyer ve liyakat ilkelerine uygun bir düzenin hayata geçirilmesini mümkün kılacaktır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir