Yurtdışında Öğretmen Olmak: Yazın başvuran öğretmen bu kış görevini yurt dışında yapabilir mi?

Yurtdışında Öğretmen Olmak: Yazın başvuran öğretmen bu kış görevini yurt dışında yapabilir mi?
MEB’e bağlı olarak hizmet verirken yurt dışında öğretmenlik yapmak isteyenler olabiliyor. Böyle bir durumda mesleğini yurt dışında yapmak isteyen bir öğretmenin ne yapması gerekiyor? Ayrıntılar haberimizde

Öğretmenlik mesleğini yurt dışında sürdürmek isteyenlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl gerçekleştirilen “Yurt Dışında Görevlendirilecek Öğretmenleri Seçme” sınavına başvurması gerekiyor. Sınava kabul edilen ve sınavda istenen puanı elde eden öğretmen bakanlık tarafından seçilen ülkelere gitmeye hak kazanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı hem ülkeyi seçiyor hem de bu ülkelerde hangi branşlara ihtiyaç olduğu önceden görüntülenebiliyor. Her yıl paylaşılan kontenjan doğrultusunda belirli bir başvuru kılavuzu yayınlanıyor. Tüm duyurular Milli Eğitim Bakanlığı'na internet sitesi üzerinden takip edilebiliyor.

Mesleki yeterlilik sınavına giren öğretmen temsil yeteneği sınavına da giriyor. Sınavlardan elde ettiği puan ile şartları karşıladığı anda belirtilen yurtdışındaki okullarda öğretmenlik yapmaya başlayabiliyor.

Mesleki Yeterlilik Sınavı Nedir?

Bakanlık tarafından düzenlenen, yurt dışında öğretmenlik yapabilmek için başarılı olunması gereken mesleki yeterlilik sınavı 100 sorudan oluşuyor. 120 dakika süre veriliyor. Adayın en az 60 puan alması yeterli oluyor. Puan üstünlüğüne göre ülke ve alan belirlemesi yapılıyor. Kontenjan sayısı doğrultusunda temsil yeteneği sınavına başvurular kabul ediliyor.

Sözlü olarak gerçekleştirilen bu sınavdan en az 70 puan almak gerekiyor. Yurt dışında öğretmen olmak isteyenlerin gireceği tüm bu sınavlar Ankara merkezde gerçekleştiriliyor.

Yurtdışına Çıkacak Öğretmenin Taşıması Gereken Şartlar

Sınav dışında yurt dışına çıkmak isteyen öğretmen adayının başvuru kılavuzunda belirtilen şu şartlarıdır taşıması gerekiyor:

  • T.C vatandaşı olması

  • Mesleğinde en az 5 yıl çalışmış olması

  • 657 sayılı devlet memurları kanununda belirtilen MEB bünyesinde öğretmen olarak çalışıyor olması

  • Erkek öğretmen ise askerlik hizmetini tamamlamış olması

  • Branşında en az lisans seviyesinde eğitimini tamamlamış olması

  • YDS veya dengi sınavlarda en az 50 puan almış olması

  • Görevi yapmasına engel olacak bir durum bulunmaması

  • Bulaşıcı bir hastalığının bulunmaması

  • Öğretmenin son 10 yılda kınamadan daha ağır bir disiplin cezası almamış olması

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.