270 Bin Kişilik Personel Alımı Yapılacak
Kamu ve özel sektör özelinde incelendiğinde ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan meslek grupları listesi çıkarıldığında karşımıza beklediğimiz listenin dışında bir alan çıkacaktır.
Ülkemizde üniversite mezunlarının hayatının Günden güne artmasından dolayı Lisans mezunu ana Eleman ihtiyacı yok denecek kadar azdır. Lisans mezunu olarak nitelendirebileceğimiz tıp fakültesi mezunları ana eleman statüsünde en çok ihtiyaç duyulan elemanlardır.
Özellikle her yıl mezun veren eğitim fakültelerinden mezun olanlara kurulan ihtiyaç ise yok denecek kadar azdır.
Söz konusu öğretmen adayları her yıl kamuda öğretmen alabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavına girmektedir.
Bunun dışında Mühendislik Fakültesi mezunlarına da durum farklı değildir. Mühendislik fakültelerinden mezun olan yeni mezunlar asgari ücretin bazı yukarısında bir ücretle çalışma hayatına girmektedir.
Ancak ara eleman olarak nitelendirilen teknisyen ve işçi statüsündeki meslek erbapları ise kamuda ve özel sektörde en çok ihtiyaç duyulan meslekler arasında yer almaktadır.
Özellikle teknisyen statüsünde yer alan elemanların özel sektörde yer alan şirketler tarafından artan iş gücü ihtiyacı sebebiyle her geçen gün daha çok aranır durumda olduğu gerçektir. Konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan gerekli açıklamalarda bulunmuştur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Vedat Işıkhan Bu konuyla ilgili olarak İŞKUR tarafından TÜİK ile işbirliği ile hazırlanmış olan bir araştırma neticesinde açıklamalarda bulunmuştur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından Türkiye İş Kurumu'nun araştırmasını paylaştı.
Işıkhan, işverenlerin ve iş arayan vatandaşların ihtiyaçlarını analiz ettiklerini, etkin çözümler ürettiklerini söyledi.
"Açık İş İstatistikleri Araştırması" sonuçlarına göre, 17 sektörden 4'ünün açık iş oranı Türkiye genelinin üzerinde. 13 sektörde ise genel ortalamanın altında.
Çalışan sayısı 1-9 olan işletmelerde 114 bin 552, 10 ve daha üzeri çalışanı olan işletmelerde 156 bin 209 açık iş var.
En yüksek açık iş oranı yüzde 2,9 ile "Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Faaliyetleri" sektöründe.
Onun ardından yüzde 2,3'lük açık iş oranı ile "İmalat" ve yüzde 1,7'lik açık iş oranı ile "Kültür, Sanat Eğlence ve Spor" sektörü geliyor.
En fazla aranan mesleklerin başında servis elemanı yani garsonluk var. Onu kat hizmetleri elemanı, mutfak görevlisi, servis komisi ve bulaşıkçı takip ediyor.
Açık iş ilanının en fazla olduğu meslek ise dikiş makinecisi. Konfeksiyon işçisi, servis elemanı, temizlik görevlisi ve satış danışmanı da ilk beşte yer alıyor.
Bu sıralamanın ardından depo işçisi, gazaltı kaynakçısı, yükleme-taşıma işçisi, ön muhasebeci ve metal işleri seri üretim tezgah işçisi geliyor.
EN ÇOK ARANAN İHTİYAÇ DUYULAN 10 MESLEK
- Makineci (Dikişçi)
- Konfeksiyon işçisi
- Garson
- Temizlik görevlisi
- Satış danışmanı
- Depo İşçisi
- Gazaltı kaynakçısı
- Beden işçisi
- Ön muhasebeci
- Metal işleri işçisi
Öğretmen Meb / ÖZEL HABER
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.