Memur-Sen: ''Harcırah Tutarları ve Vergi Matrahlarındaki Düzenleme; Gelir Kaybı Oluşturmayacak Şekilde Yapılmalıdır''
Memur-Sen Konfederasyonu olarak, pandemi sonrası dünya ekonomisinde arz-talep dengesinin temelden sarsılması, dış ticaretteki aksaklıklar, bölgesel savaşın küresel ekonomiye olumsuz etkisi, artan enerji ve petrol fiyatları sonucu ortaya çıkan beklenmedik gıda, konut, vb. fiyat artışları sonrasında; kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğü ve geçim sıkıntısının büyüdüğü gerçeğini sürekli olarak dile getirdik.
Bununla birlikte bu süreçte devletimiz de sosyal devlet olma, çalışanını koruma ve gözetme iradesini göstererek, enflasyonun hissedilmeye başlandığı günden bugüne ücret artışları, ara zamlar, ilave ödemeler gibi koruyucu sosyal destekler sağlamış ve çalışanların emeğini koruyan sosyal politikalarla sabit gelirlilerin enflasyonu en az zararla atlatmasını hedeflemiştir.
Öte yandan, kamu görevlilerine 2022 Ocak ayında %30,5, Temmuz ayında %41,69 oranında yapılan maaş/ücret artışlarına ve diğer ek desteklere rağmen 2022 Ek Bütçesinde Gelir Vergisi dilimlerinde yeterli düzenlemenin yapılmaması ve kamu görevlileri için ödenen harcırah tutarlarının günün şartları karşısında yetersiz kalması, kamu görevlilerinin önemli kayıplar yaşamasına sebebiyet vermekte ve bu kayıplar yıl sonuna doğru daha derinden hissedilmektedir.
Gelir Vergisi Kaynaklı Kayıpların Önlenmesi İçin Toplu Sözleşme Hükmümüz Hayata Geçirilmelidir
2023 yılı için uygulanacak Yeniden Değerleme Oranının %122,93 olarak belirlenmesiyle birlikte Gelir Vergisi Dilimlerinin ne kadar artacağına ilişkin somut bir veri de ortaya çıkmıştır. Fakat bu artış oransal olarak yüksek gibi görünse de, yeni yılda hem asgari ücretliye hem de kamu görevlisine yapılacak artış sonrasında sabit gelirliler hem %20’lik hem de %27’lik dilime girecek ve gelir kayıplarının önlenmesi mümkün olmayacaktır.
Bu sebeple, kamu görevlilerimizin gelir vergisi kaynaklı kayıp yaşamaması için Toplu Sözleşme süreçlerinde de dile getirdiğimiz “Vergide %15’i aşan kısmın iade edilmesi” teklifimiz uygulamaya konulmalı, Gelir Vergisi Dilimleri adil bir şekilde düzenlenmelidir.
Harcırah Tutarları Günün Koşullarıyla Uyumlu Hale Gelecek Şekilde En Az Yeniden Değerleme Oranı Kadar Artırılmalıdır
Kamu görevlilerimiz için öneme sahip bir diğer konu ise piyasa koşulları karşısında yetersiz kalan harcırah tutarlarının günün şartlarına uygun şekilde güncellenmesidir.
Nitekim güncel rakamlarıyla harcırah tutarları, enflasyon rakamlarına yenik düşmüş ve kamu görevlilerinin ihtiyaçlarını karşılama işlevini yerine getiremez hale gelmiştir.
07.07.2022 tarihli ve 31889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7414 sayılı Kanunu’na ekli H Cetvelinde gösterildiği üzere yurtiçinde verilecek gündelikler, aylık kadro/derecesi 5-15 olanlar için 100 TL olarak belirtilmiştir. 2023 Bütçe Kanunu Teklifinde ise %80 ila %100 arasında artış yapılarak aylık kadro/derecesi 5-15 olanlar için 200 TL olarak uygulanması teklif edilmiştir.
Başta yer değiştirme masrafı, taşıt gideri, yatacak yer temini ve gündelik tutarı olmak üzere harcırah tutarlarının; günümüz piyasa koşulları dikkate alındığında konaklama, yol ve benzeri giderleri karşılama noktasında yetersiz kalacağı görülmektedir.
Bu minvalde, Bütçe görüşmelerinin yapıldığı bu süreçte, kamu görevlilerinin talep ve beklentileri görülmeli, ihtiyaçları karşılayacak adımlar atılmalı; kamu görevlilerine ödenen harcırah tutarları en az yeniden değerleme oranında artırılarak günün şartlarına uygun hale getirilmeli, kamu görevlilerinin gelir vergisi kaynaklı kayıp yaşamaması için Toplu Sözleşme süreçlerinde de dile getirdiğimiz “Vergide %15’i aşan kısmın iade edilmesi” teklifimiz uygulamaya konulmalı, Gelir Vergisi Dilimleri adil bir şekilde düzenlenmelidir.
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.