Ali Yalçın ve Talip Geylan'dan Anayasa Mahkemesi'nin Verdiği Karar Hakkında Açıklama
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın Açıklamaları:
''Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali istemli davada Anayasa Mahkemesinin; Eğitim-Bir-Sen’in ve en çok üyeye sahip diğer iki sendikanın görüşlerini alma yönünde karar alması, katılımcı demokrasi ve hak arama özgürlüğü adına olumlu bir adımdır. AYM’nin bu kararı, Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız “ÖMK Taslağı” içinde yer alan önerilerimizin, mevcut kanunun aksayan ve düzenleme gerektiren yönlerinin,öğretmenlerimizin beklentilerinin yüksek mahkeme tarafından da anlaşılmasına vesile olacaktır.
Paylaşacağımız görüşlerin, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak, toplu sözleşme talebimiz ekseninde öğretmenlikte geçen hizmet süresinin esas alındığı bir kariyer düzenlemesine kapı aralayan sağlıklı bir karara yardımcı olmasını umuyoruz. Anayasa Mahkemesinin 2008 yılındaki kararıyla oluşan kaosun, yaşanan hak kayıplarının, mağduriyetlerin, adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin, verilecek yeni karar ile tekerrür etmemesi en büyük temennimizdir.''
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan'ın Açıklamaları:
” Tebrik ediyoruz. Mahkeme doğru bir tutum sergiledi” diyen Geylan, önümüzde kısa bir süre kaldığı göz önünde bulundurularak hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Anayasa Mahkemesi’nin karar alma süreçlerini en hızlı şekilde yürütmesinin hayati bir husus olduğuna dikkat çekti. Genel Başkan Geylan açıklamasında şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi, ÖMK konusunu esastan görüşme öncesinde, MEB ve sendikaları sözlü dinleme kararı aldı. Tebrik ediyoruz. Mahkeme doğru bir tutum sergiledi.
Keşke, yasanın hazırlık sürecinde de benzer şekilde çalışanlara kulak verilmiş olsaydı.
23 Ekim 2018’den beridir meslektaşlarımızın beklentilerini ve mesleğimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir kanunun çıkarılması için samimi mücadele ortaya koyan Türk Eğitim Sen olarak, AYM çağrısına icabet edecek ve görüşlerimizi paylaşacağız.
Başta sınav konusu olmak üzere kanunun arazlı yönleri mutlaka revize edilmelidir.
Ancak bu noktada bir husususa dikkat çekmek istiyorum: Bilindiği üzere kariyer basamaklarının ilk uygulandığı yıllarda Anayasa Mahkemesi, açılan dava üzerine sınavdan sonra bazı hususları iptal etmiş ve sonraki süreçte buna dair düzenleme yıllarca yapılmamıştı.
Dolayısıyla, önümüzde kısa bir süre kaldığı gözönünde bulundurularak, hem AYM’nin hem de MEB’in karar alma süreçlerini en hızlı şekilde yürütmesi hayati bir husustur.
Öğretmenlerimizi, daha önce olduğu gibi, yıllarca sürecek belirsizliğe mahkum etmeye kimsenin hakkı yoktur.”
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.