Uzman/Başöğretmenlik Yazılı Sınavı Kaldırılacak mı?

Uzman/Başöğretmenlik Yazılı Sınavı Kaldırılacak mı?
Öğretmenlik kariyer basamaklarındaki sınav kaldırılıyor mu? 10 yıllık hizmet süresi düşürülecek mi? Yüksel lisans ve doktora eğitimini tamamlamış öğretmenler ne olacak?

  Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ni yayımlamış, 2022 yılı için uzman öğretmen ve başöğretmenlik eğitim programları ve yazılı sınav tarihi kamuoyunda paylaşılmıştı.

 Bilindiği üzere uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitimlerinin oldukça uzun olması, yaz tatiline denk gelmesi, yazılı sınavda başarılı sayılabilmek için 70 baraj puanının olması gibi hususlar öğretmenler tarafından tepkiyle karşılanmış, hem eğitim süreci hem de yazılı sınav süreciyle birlikte 10 yıllık hizmet şartı ve hizmet şartında değerlendirilecek sürelerle ilgili olarak bakanlığa oldukça yoğun bir olumsuz eleştiri gelmişti.

 Geçtiğimiz gün de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavlarının öğretmenleri rencide edeceğini savunmasıyla birlikte yazılı sınavın iptal edilme durumu bir kez daha gündeme geldi. 

 Kariyer basamaklarının ''Eşit işe eşit ücret'' ilkesine aykırı olması, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitimlerinin pratikte öğretmenlik mesleğine bir katkısının olmayacağı görüşünün hakim olması, yazılı sınav baraj puanının oldukça yüksek olması, özellikle yaş ve kıdem itibariyla bazı öğretmenlerin uzman öğretmen veya başöğretmen olamadan emekli olacak olmaları gerçeği, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarıyla emekli olmuş olmanın emekli maaş ve ikramiyesine hiç bir katkısının bulunmaması, yüksek lisans ve doktora eğitimini eğitim bilimleri dışında başka bir alanda tamamlamış öğretmenlerin uzman/başöğretmenlik sınavından muaf olacak olması, tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimlerinin aynı kefeye konulması gibi önemli hususların sürdürülebilir olmadığı ve şu an olmasa bile gelecekte muhakkak değiştirilerek ıslah edileceği, 2005'te yapılan uzman/başöğretmenlik sınavı sonrasında on yıllardır mağdur olan öğretmen kitlesine benzer bir mağduriyet yaşanacağı, unvanların çalışma barışını bozacağı öngörülmektedir.

 2023 seçimlerine de yaklaşık 9 aylık bir süre kalmışken hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığının yeni küskünler yaratmayacağı ve kariyer basamaklarında önemli değişiklikler yapılacağı değerlendirilmektedir.

 Buna göre:

 1- Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavlarının kaldırılması,

 2- Yaş ve kıdemden dolayı mağdur olacak öğretmenlere çözüm bulunması,

 3- Yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin 10 yıllık hizmet süresi şartını 7 veya 8 yıla indirmesi,

 4- Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitimlerinin kaldırılması veya sadeleştirilmesi,

 5- Çeşitli süre hesabı formülleriyle kalkınmada öncelikli veya kırsal bölgelerde görev yapan öğretmenlere pozitif ayrımcılık yapılması,

 Veya benzeri kararlar isabetli olacaktır.

 Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili herhangi bir karar alacaksa veya iyileştirme yapacaksa öğretmenlere uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitim süreci sıkıntısını daha fazla yaşatmamalı, öğretmenlerin menfaatine alınacak kararları hızlandırmalı ve bir an önce maarif ailesiyle ve kamuoyuyla paylaşmalıdır.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

33 Yorum