Öğretmenlik Meslek Kanunu İçin ''Öneri Metni'' Paylaşıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Gününde 81 ilden 81 öğretmeni ağırladığı programda Öğretmenlik Meslek Kanunu için hazırlıkların tamamlandığını ve TBMM sürecinden sonra yasalaşacağını müjdelemişti.
Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK döneminde meslek kanunuyla ilgili taslak metninin hazırlandığı iddia edilse de bu metin kamuoyu ile paylaşılmamış, kanunun taslak metninde 3600 ek gösterge ve diğer mali haklar olduğu için ertelendiği düşünülmüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sendikaları başta olmak üzere eğitim camiasında çokça konuşulan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun içeriği hakkında kamuoyuna yansıyan en ufak somut bir hüküm bulunmuyor. Öğretmenler, 3600 ek gösterge meselesinde olduğu gibi kanunun çok uzatılmadan çıkarılmasını ve yasalaşma sürecinden önce taslak metnin kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyor.
Türk Eğitim Derneği, Öğretmenlik Meslek Kanunu için bir öneri metni hazırladı ve kamuoyuna sundu. Derneğin hazırladığı metinde ye alan önemli başlıklar şöyle sıralandı:
*Öğretmen Yetiştirme ve Atama
*Okul Yöneticilerinin Görev ve Sorumlulukları
*Okul Yöneticilerinin Yetiştirilmesi ve Ataması
*Milli Eğitim Müfettişlerinin Seçimi ve Ataması
*Yer Değiştirme ve Nakil
*Öğretmenlerin Mesleki Faaliyetleri
*Özlük Hakları
*Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfında Fiili Olarak Görev Yapanlara Karşı İşlenen Suçlarda Ceza Artırımı gibi önemli başlıklara yer verildi.
Öneri metninde, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik düzenlemesinde 5 ve 10 yıl şartı teklif edilse de yüksek lisans şartı olumlu karşılanmadı. Ayrıca eğitim öğretim tazminatı için okul müdürlerine %350, müdür yardımcılarına %275, başöğretmenlere %300, uzman öğretmenlere %215, öğretmenlerden 1 ve 2. derecede bulunanlara %210, öğretmenlerden 3 ve 4. derecede bulunanlara %200 ve diğer derecede bulunan öğretmenler için %195 oranında en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının ilgili oranlarda ödenmesi talep edildi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslak Öneri Metni İçin Tıklayınız.pdf
Başta öğretmenler olmak üzere eğitim camiası hükümet kanadından Öğretmenlik Meslek Kanunu taslak metnini bir an önce açıklamasını ve yasalaşma sürecinden önce eksik, hatalı ve ilerleyen yıllarda probleme yol açacak madde veya maddelerin öğretmenlerin görüşü de alınarak kaldırılması, değiştirilmesi gibi çalışmaların ortak paydaşlarla tamamlanarak TBMM sürecinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasına gitmesini bekliyor.
OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.