Öğretmenlere İlave Zamda İki İhtimal Var!
6. dönem toplu sözleşme sonrasında 2022 yılının ilk altı ayı için öğretmenlerin maaş ve ek ders ücretlerinin %5 ve enflasyon farkı oranında artırılması kararlaştırılmıştı. Son 5 aylık enflasyon farkı %7,47 olurken aralık ayında enflasyonun eksi çıkmaması durumunda %5'lik zam ile birlikte %12,47'lik zam kesinleşmişti. Aralık ayı enflasyonuyla birlikte bu oranın %15-16 bandında olacağı tahmin ediliyordu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen 6. dönem toplu sözleşmeye ilave bir protokol yaparak memur ve memur emeklilerinin maaşlarını artırma kararı aldı. Bu noktada yapılacak iyileştirmenin yüzdelik mi yoksa seyyanen mi olacağı bilinmemektedir.
Yüzdelik olarak yapılacak zam refah payı olarak anılacak ve memurlara TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun üzerinde bir zam sağlanacaktır. Bu hususta hatırlanacağı üzere 6. dönem toplu sözleşme görüşmeleri başlamadan önce Memur-Sen %3'lük bir refah payı talep etmiş fakat görüşme sonrası bu talep karşılanmamıştı. Oransal bir zam olursa yine %3, %4 veya %5'lik bir refah payı üzerinde değerlendirme yapılacağı tahmin ediliyor. Oransal bir zam olması durumunda öğretmenlerin maaş, ek ders, sınav ücreti vb. diğer ödemelerinde artış sağlanacak.
İkinci ihtimal ise taban aylığa veya seyyanen zam. Bu hususta da yine 6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinden önce Memur-Sen tarafından 600 lira seyyanen zam talep edilmiş, bu talep karşılanmamış ve %1 veya üzeri temsil gücüne sahip sendika üyesi memurlara yılda dört defa olmak üzere 400 liradan toplam bin 600 lira toplu sözleşme ikramiyesi verilmesi kararlaştırılmıştı. Taban aylığa zam ihtimali düşük görülürken ikinci ihtimalde seyyanen zam göze çarpmaktadır. Seyyanen zam ise tüm memurları kapsayacak şekilde 400-600 lira arasında bir iyileştirmeye işaret etmektedir. Bu noktada mevcut maaşa bakılmaksızın tüm kamu görevlilerinin maaşı seyyanen artırılacaktır.
Seyyanen zam verilmesi kararlaştırılırsa öğretmenlerin sadece maaşları artacak olup ek ders, sınav ücretleri vb. diğer ödemeler artmayacaktır. Zaman kısıtlı olduğu için çeşitli hizmet kollarında maaş dışında ödenen diğer ödemelerin müzakere edilmesi ve bu müzakereler sonucunda ek ödemelere de seyyanen zamlar yapılması pek mümkün gözükmemektedir.
Dolayısıyla herhangi bir hak kaybı olmaması için seyyanen zam yapılmasına karar verilirse maaş dışındaki diğer ödemeler de gözetilmelidir. Bu hususta seyyanen zam yapılması durumunda öğretmenlerin beklentisi 3 bin lira artış, oransal bir zam yapılırsa enflasyon farkıyla birlikte en düşük beklenti %30'dur. Bu noktada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen ve diğer paydaşlar bir an önce biraraya gelip çalışmalı, memurlara yapılacak iyileştirmenin adaletli bir şekilde dağılması sağlanmalıdır.
Öğretmenlerin alım gücü son dönemde Cumhuriyet tarihinin en kötü seviyelerinden birine gelmiştir. Öğretmenler, 300-500 lira veya %3-5 gibi miktar ve oransal olarak çok düşük iyileştirmeleri kabul etmemektedir.
OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.