BAKAN ÖZER: ENTEGRASYONUN ANAHTARI TÜRKÇEDİR
Uluslararası Göçmenler Günü etkinliği, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımlarıyla Ankara'da gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Bakan Özer; son onlu yılların savaşlar, iç çekişmeler, iklim değişikliği ve afetlerin tetiklediği bir göç hareketine sahne olduğunu hatırlatarak "Özellikle son yirmi yıl içinde tüm dünyada bu demografik hareketlilik en üst seviyesine çıkmış bulunmaktadır." dedi.
2011 yılından itibaren Suriye'de başlayan iç savaşın dramatik etkilerinden kaçan ailelerin Türkiye'nin merhametine sığındığını belirten Özer, "Çünkü bu ülke rastgele bir ülke değildir. Bu ülke Ebul Hasan Harekanilerin, Hazreti Mevlana'nın, Sadreddin Konevilerin, Hacı Bektaşi Velierin, Hacı Bayramı Velilerin, Şeyh Şabani Veli'çlerin, İbni Arabilerin, Gazalilerin gönül coğrafyasına dönüştürdüğü rahmetin tecelligâhıdır." diye konuştu.
Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukları sonuna kadar yerine getirdiğini bildiren Özer, Millî Eğitim Bakanlığının göçle gelen eğitim çağı nüfusunun çok büyük oran teşkil etmesi nedeniyle o çocukları eğitimle buluşturmaya çalıştığını söyledi.
Şu anda Türkiye'de ilkokul, ortaokul ve lisede bir milyona yakın Suriyeli ve diğer ülkelerden gelenlerin yer aldığı bilgisini paylaşan Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyada hiçbir eğitim sisteminde bu kadar öğrenciye yer verilmemiştir. Türkiye, dünya kadar fedakârlık yaparken diğer ülkeler, özellikle Kıta Avrupası, kalan az sayıda ailenin çocuklarının eğitime katkılarını en başarılı eğitim hikâyesi olarak tüm dünyaya aktarmaktadır.
Gerçekten Türkiye bu bağlamda, tüm dünyaya örnek bir ülke olarak tarihteki misyonunu yerine getirmiştir. Biz Millî Eğitim Bakanlığı olarak İçişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda, genel ve geçici koruma altına alınan tüm yabancıların toplumsal entegrasyonunda, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün mihmandarlığında her türlü desteği veriyoruz. İşte, Göç İdaresi Başkanlığı ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasındaki Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi (SUYE) Projesi kapsamında, 1 milyon 134 bin 975 bin geçici koruma altındaki Suriyeliye erişip onlara sosyal uyum ve yaşam kursu verdik. 2023 yılındaki hedefimiz sadece Suriyeliler değil, 192 farklı ülkeden Türkiye'de yaşayan insanın olduğunu bilerek Türkiye'de geçici koruma altında yaşayan tüm yabancılara SUYE kapsamında eğitim verilmesidir."
Özer, aynı zamanda yetişkinlerin mesleki eğitim ve toplumsal entegrasyonunu güçlendirmek için de Millî Eğitim Bakanlığının elinden gelen çabayı sarf edeceğini, bu eğitimlerin en başında Türkçe eğitiminin geldiğini vurguladı. Özer konuşmasını, "Çünkü entegrasyonun anahtarı, bu ülkenin dilini öğrenmekten geçmektedir." sözleriyle sonlandırdı.
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.