CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, EĞİTİMDE GERÇEKLEŞEN DÖNÜŞÜMÜ ANLATTI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, EĞİTİMDE GERÇEKLEŞEN DÖNÜŞÜMÜ ANLATTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde yapılan projeleri ve dönüşümü anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl eğitimde, yeni dönem hazırlıkları için ilk kez tüm okullarımıza doğrudan 7 milyar lira bütçe gönderdik. Kullanılmayan köy okullarını, yeni bir yaklaşımla dönüştürerek 2 bin 200 Köy Yaşam Merkezi açtık. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için başlattığımız seferberlikle 6 binin üzerinde yeni anaokulu açarak 5 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 99'a çıkardık. Yaklaşık 1 milyon 110 bin ailemizin yararlandığı, kültürel değerlerimizi, aile içi iletişimi, bağımlılıkla mücadeleyi merkeze alan Aile Okulu projesini başlattık. Kütüphanesiz okul bırakmamak hedefiyle 16 bin 361 yeni kütüphane açarken buralardaki toplam kitap sayısını 110 milyona çıkardık.

Temel eğitimdeki 8 bin 324 okulumuzu iyileştirme kapsamına alarak donanımı ve kadrosuyla geliştirdik. "

Matematik ve İngilizce ile bilim ve sanat alanlarında ilk kez açılan ücretsiz yaz okulları kapsamında 1 milyon öğrenciye ulaşıldığını belirten Erdoğan, okullardaki yönetici ve öğretmenlere verilen çevre, atık yönetimi ve sıfır atık konulu seminerlerle bu alanda yürütülen millî çalışmalara destek sağlandığını söyledi.

Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu çıkartarak bu meslek mensuplarının özlük ve mali haklarında çok ciddi iyileştirmeler yaptık. Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısını 160 binden 1 milyon 200 bine yükselterek sanayimizin çırak-kalfa ihtiyacını karşılayacak önemli bir adım attık. Organize sanayi bölgelerindeki mesleki eğitim merkezlerini kurduk. Gönül coğrafyamızdan öğrencilerin yetişmesine katkı vermek için 7 uluslararası meslek lisesini faaliyete geçirdik. Meslek liselerindeki döner sermaye üretimini 2 milyar liraya yükselttik. Fikrî mülkiyet çalışmalarını, meslek liseleri ve olgunlaşma enstitüleri başta olmak üzere tüm okullarımıza yaygınlaştırarak 8 bin 300 patent, faydalı model, marka ve tasarım tescili alınmasını sağladık. Taşımalı eğitimle ve pansiyonda kalarak eğitim gören 1.8 milyon evladımızın tamamına şu anda ücretsiz yemek veriyoruz. Hayat boyu öğrenme kurumlarımızda 13.4 milyonun üzerinde vatandaşımıza hizmet verdik. Yirmi yıldır okullarımızda okullar açılırken sıraların üzerinde ders kitapları ücretsizdi, bununla kalmadık. Şimdi de ders kitaplarının yanında yardımcı kaynak kitaplarıyla da öğrencilerimizi ücretsiz buluşturmak için 160 milyon kitap dağıttık. Önümüzdeki yıl eğitimde köy okullarının tamamını köy yaşam merkezlerine dönüştürme projemizi neticelendireceğiz. Okulların bilgi teknolojisi altyapısını güçlendirerek sistemi geleceğe hazırlamayı sürdüreceğiz. Başarıyla süren mesleki eğitimdeki çalışmaları sanayiyle yakın iş birliği hâlinde genişleteceğiz. 81 ilde faaliyet gösteren yetişkin engellilerimize yönelik halk eğitim merkezlerini ilçelerimizin tamamına yayacağız. Özel yetenekli öğrencilerimize hizmet veren 379 bilim ve sanat merkezine erişimi kolaylaştırmak için bu kurumlarımızı da tüm ilçelerimizi kapsayacak şekilde genişleteceğiz. Tüm okullarımızı çevre dostu okullara dönüştüreceğiz. En fazla enerji tüketen bin okulumuza toplamda 60 megavat kapasiteli çatı üstü güneş enerji sistemi kuracağız. Üretime dönük faaliyet yürüten eğitim kurumlarımızı elektronik ticaret sistemine dâhil edeceğiz. Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimine yönelik çalışmaları yoğunlaştıracağız. Değerler eğitimini ana sınıfından itibaren tüm sistemin temel unsurlarından biri hâline getireceğiz. Okul yöneticilerine yönelik kültür, tarih ve medniyet bilinci seminerleriyle bunun ilk adımını attık. Yetişkinlerin yüzde 25'ini halk eğitimi merkezlerinin faaliyetlerine dâhil edeceğiz. Kapsamı genişleterek okullarda ücretsiz yemek imkânından yararlanan öğrenci sayımızı 5 milyona çıkaracağız."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.