DAĞLI, “Bilindiği üzere Whatssapp platformunda her okul bir ya da birden fazla grup oluşturarak personellerine, duyuruları buradan paylaşıyorlar.
Son zamanlarda bu paylaşımlar günün öğretmenlerin özel hayatlarını etkileyen saatlerinde yapılmaya başlandı. Öğretmenlerimiz de bundan doğal olarak rahatsızlık duymaktadır.
Duyuruların öğretmenlere daha hızlı ulaşması, organize çalışmayı kolaylaştırması açısından olumlu baktığımız bu gruplar, rahatsızlık verici düzeye getirilmemelidir.
Çocuğu şehir dışında okuyan, hastası olan, bakıma muhtaç yakını olan öğretmenlerimiz var. Telefonlarının seslerini kapatamıyorlar.
Düşünün ki gecenin bir yarısı, saat 12, saat 1 demiyorum daha geç saatlerde bir okul wp grubuna idareci tarafından bir paylaşım yapılıyor. Ve paylaşım duyuru değil, yapılacak bir çalışma değil, okulun adı geçen bir haber linki paylaşılıyor.
Telefon bekleyen veya mesaj bildirim sesine uykusundan sıçrayan bir öğretmen olsanız ne düşünürdünüz? Kendinizi nasıl hissederdiniz?
Whatssapp paylaşımları maalesef öğretmenlerimizin 24 saat mesai yapmasına sebep olmaya başladı. Evinde eşi ve çocuklarıyla uğraşırken gelen telefonlar, mesajlarla öğretmenlerimiz istemsizce okul hayatına dönüyor, aklı okulla meşgul olmaya başlıyor.
Okul idarecilerimizin whatssapp gruplarında paylaşımlarına daha dikkatli olunmasını rica ediyoruz. Personele yapılacak duyurular konusunda bu gruplar çok pratik olabilir ancak buna bir sınırlama getirilmelidir.
Öğretmenlerin Whatssapp gruplarına girme zorunluluğu yoktur. Ancak öğretmen, dahil olarak okuldaki işleyişin hızlıve organize olmasına yardımcı olmak istiyor. Paylaşımların zamanı ve çokluğu da öğretmenlerimizi yormaya başlamıştır.
Rahatsızlık duyup bu gruplardan çıkan öğretmenlerimiz de zaman zaman idare tarafından hoş karşılanmıyor, öğretmen de bundan çekinebiliyor. Dolaylı bir mobbige bile maruz kalabiliyor.
Kurumların işleyişine olumlu katkısı olabilen bu uygulama, idarecilerimiz tarafından suistimal edilmesin.
Paylaşımlar mesai saatleri dışında mümkün olduğunca, acil olmadıktan sonra yapılmamalıdır.
Paylaşılan resmi yazılar, duyurular anlaşılabilir şekilde yapılmalıdır.
Branş bazındaki duyurular branş öğretmenlerine yapılmalıdır..
Yapılan paylaşımlar gerekli-gereksiz filtresinden geçirilmelidir.
Bu konuda okul idarecilerimizden hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Eğitim ortamlarının huzurlu olması öğretmenlerin mutlu, eğitimin kaliteli olmasını sağlar.” dedi