Hasta garantili hastanelerin, yolcu garantili havaalanlarının ve geçiş garantili köprülerin siyasi iktidar için övünç kaynağı, halkın büyük kısmı için ise ekonomik yük olduğu ülkemizde, okulların elektrik ve doğalgaz kullanımı üzerinde çeşitli soru işaretleri oluşmaktadır!
Kamu kaynaklarının eğitim ve sağlık gibi temel kamu hizmetlerine yatırım yapmaktan çok, yandaş sermaye çevrelerinin ihya edilmesi için kullanılması, dağıtım şirketlerinin okullardaki elektrik ve doğalgaz kullanımından nasıl bir kazanç elde ettiklerinin açıklanmasını zorunlu kılmaktadır.
Çünkü geçmiş dönem Sayıştay raporlarında, okulların elektrik kullanırken ticarethane statüsünde değerlendirilmesinin yüksek fatura tutarlarına yol açtığı ve kamuyu zarara uğrattığı ifade edilmişti. Ayrıca 2021 yılında yayınlanan 2020 MEB Sayıştay raporunda da okullardan doğalgaz kullanımı için güvence bedeli istenmesinin yol açtığı sorunlara dikkat çekilmişti.
Son açıklanan TÜİK verilerine göre; üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) aylık %9,19, yıllık %114,97 artmıştır. Üretici enflasyonu alt kalemlerinden enerjide yaşanan enflasyon %215’e elektrik-gaz-buhar enflasyonu ise yıllık %229’a tırmanmıştır. Gerçek enflasyon değerlerinin bunun çok üzerinde olduğuna dair yapılan tespitler de vardır.
Dolayısıyla bugün, elektrik ve doğalgaza gelen oldukça yüksek orandaki zamlar göz önünde tutulduğunda, “Halkın ödediği vergiler aracılığıyla kamu kurumlarının temel ihtiyaçları mı yoksa dağıtım şirketlerinin kasası mı finanse edilmektedir?” sorusuna acilen yanıt üretilmelidir.
Bu nedenle kamu yararının mı yoksa dağıtım şirketlerinin çıkarlarının mı korunduğunu öğrenmek için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sorularımıza yanıt vermesini talep ediyoruz!
Elektrik kullanımında okulların statüsü halen ticarethane statüsünde midir?
Dağıtım şirketleri okullara hangi koşullarda elektrik sağlamakta ve elektriği nasıl ücretlendirmektedir?
Okulların kullandığı elektrik ve doğalgaz için özel bir indirim geçerli midir?
Okulların doğalgaz kullanabilmesi için ilgili dağıtım şirketlerine “güvence bedeli” adı altında ödeme yapılmakta mıdır?
Sayıştay raporları kapsamında elektrik ve doğalgaz ödemelerinde kamunun zarara uğramaması için ne tür adımlar atıldı?
Halkımız enflasyon karşısında erimiş tükenmiş bir alım gücüyle “Geçinemiyoruz” çığlığı atarken kamu kaynaklarının çeşitli şirketlere hoyratça dağıtılmasına sessiz kalınamaz. Eğitim Sen olarak bu konunun da takipçisi olacağımızın kamuoyunca bilinmesini isteriz.
EĞİTİM-SEN