1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu’nun “Öğretmenlerin izin ve tatilleri” başlıklı, 50/A – (Ek:15/4/2020-7243/24 md.) Maddesinde,“Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler. Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz’’ hükümleriyle, öğretmenlerin tatil dönemlerine dokunulamayacağı açıktır.
Öğretmenlerimizin tatil ve dinlenme hakları, Anayasa, İLO Sözleşmeleri ve Temel Eğitim Kanunu hükümleri doğrultusunda korunmaktadır. Getirilen değişiklik ve sonrası sunulan takvim ile öğretmenlerin tatil döneminde mali ve kariyer hakları sağlamaya dönük eğitimi alması, Aday Öğretmenlik ve Öğretmen Kariyer Basamakları Yönetmeliğinin 12. maddesine göre zorunlu olduğu hükmü vardır.
Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programının, insan temel hakkı olan ve öğretmenlere kanunla verilmiş yaz tatilinde yapılması insan hakları ile ilgili temel sözleşmelere, anayasaya ve ilgili kanunlara aykırılık teşkil etmektedir.
Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) olarak Uzman Öğretmen ve Başöğretmen Adaylık Eğitiminin kanuna, mevzuata ve insan haklarına uygun olarak düzenlenmesi hususunda MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne resmi talepte bulunduk.
EĞİTİM GÜCÜ SEN
İlgili Yazı İçin TIKLAYINIZ