Bu yıl ilk defa kayıt süreci tamamen elektronik ortama aktarıldı. Kayıtlar merkezi bir alandan tamamlandı. Sınavsız okullara öğrenci yerleştirme işlemleri adrese dayalı olarak gerçekleştirildi. Sınava girmeyen öğrencilerin okullara yerleştirilmesi süreci eve en yakın okulla ilişkilendirilecek şekilde tasarlandı.
Bu sebeple okul müdürlerinin yetkileri sınırlandırıldı. İnisiyatifleri elinden alındı. Artık bir veli çocuğu okula kayıt ettirmek istediğinde herhangi bir kayıt ücreti ödemeyecek. Çünkü bu konuda okul müdürünün bir inisiyatif artık yok.
Oluşan bu kafa karışıklığı aslında okul yöneticilerini de zan altında bırakıyor. En azından bakanlık bu konuda tepkisini ağır şekilde dile getiriyor. “Zaten okul yöneticilerimizin hiçbir inisiyatifi yok yani bir ilkokul müdürü adrese dayalı olarak gerçekleşen bir kayıt işlemi için neden tekrardan kayıt parası alsın?”
OKUL MÜDÜRÜNÜN YETKİLERİ!
Sistem zaten kayıt yapıyor. “Okul müdürlerimizi bu pozisyona düşürmeyin. Ben gerçekten rahatsızım” diyen Bakan Tekin, okul müdürlerinin bu konuda zan altında bırakıldığında dikkat çekti.
Şimdi konuya biraz da yasal olarak bakalım… Okul yöneticisinin yetkileri mesleki yeterlilik başta olmak üzere yasal düzenlemelerle net bir şekilde belirlenmiştir. Kanun ve yönetmelikler bu konuda açık bir şekilde okul müdürünün yetkilerini belirleyerek yasal düzenlemelerle çerçevelendiriyor.
Okul müdürü okulun tüm işlerini düzenlemekle, yürütmekle ve denetlemekle sorumludur. Eğitim öğretim faaliyetleri planlanırken personelin yönetilmesi ve okulda güvenliğin sağlanabilmesi için alınabilecek tüm tedbirler yine okul müdürünün inisiyatif alanında bulunuyor.
Öğretmen Meb / ÖZEL HABER