Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte mali haklar her ne kadar 2023 yılının ocak ayına kalacak olsa da uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavı için hareketlilik başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmeliği'nin taslak halini geçtiğimiz haftalarda kamuoyu ile paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada 15 Mart 2022 tarihine kadar taslak metin üzerinde çalışılacağı ve paydaşlardan gelen tekliflerin değerlendirilerek yönetmeliğin yayımlanacağı ifade edildi.
Taslak halindeki Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmeliği'ne göre;
1- Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı tek bir sınav olmayıp ayrı ayrı yapılacak.
2- Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak.
3- Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı yapılmadan en az 6 ay önce bakanlık tarafından duyurulacak.
4- Sınav tarihi itibariyla uzman öğretmenlik için 10 yıl, başöğretmenlik için ise uzman öğretmenlikte geçirilmiş 10 yıl şartı aranacak. Başöğretmenlik sınavı için ayrıca kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olma şartı aranacak.
Taslak yönetmelikteki maddeler değerlendirildiğinde ve herhangi bir değişiklik yapılmadan yürürlüğe konması durumunda uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavlarının 2022 yılı eylül ayından önce yapılması mümkün görünmemektedir.
Yapılan eleştirilerden bir diğeri de sınavı MEB'in gerçekleştirmesidir. Eğitim camiası sınavın ÖSYM tarafından yapılmasını beklemektedir.
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavları ayrı olsa da aynı tarihte yapılacağı ve bu sınavların yılda 1 defa gerçekleşeceği düşünülmektedir. Öte yandan uzman öğretmenlik için yapılacak 180 saatlik ve başöğretmenlik için yapılacak 240 saatlik eğitimin içeriği, ilgili eğitimin yüz yüze mi yoksa online olarak mı yapılacağıyla ilgili henüz herhangi bir planlama yapılmadığı veya varsa böyle bir planlamanın açıklaması yapılmadığı için ilk yapılacak yazılı sınavlarda tarih karmaşası olabileceği değerlendirilmektedir.
Çözüm:
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavları her 6 ayda bir ÖSYM tarafından yapılmalı ve belirli bir programa oturtulmalıdır. Her yıl ve dönemde farklı aylara rastlayan sınav tarihleri olmamalıdır. Ayrıca uzman ve başöğretmenlik için gerçekleştirilecek 180 ve 240 saatlik eğitimler sınava giriş için şart olduğundan 5 yıllık hizmetini dolduran öğretmenlere de verilmeli ve tamamlanması sağlanmalıdır.
OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER