Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), resmi ve özel okullarda görev yapan öğretmenlere her eğitim öğretim yılı eğitim öğretime hazırlık ödeneği yatırıyor. Ödemeler, her yıl eylül ayı içerisinde gerçekleşiyor. Peki bu ödemeler sözleşmeli öğretmenlere neden daha az yapılabiliyor?
2016 yılında çıkarılan KHK ve MEB yönetmeliği ile bakanlık, sözleşmeli öğretmen istihdam etmeye başladı. Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenler gibi emekli sandığına değil Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak çalışmaktadır. Bu durum da sözleşmeli öğretmenlere yapılan ödemeleri etkilemektedir.
5. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde 2021-2022 eğitim öğretim yılı eğitime öğretime hazırlık ödeneği tüm öğretmenler için brüt olarak 1.250 TL olarak belirlenmişti. Milli Eğitim Bakanlığı 2 Eylül 2021 tarihinde illere gönderdiği resmi yazıda bu ödeneğin öğretmenlere ödenmesini istemişti. Ödemeler başladı fakat miktarlar farklı oldu.
Eğitim öğretime hazırlık ödeneğinden kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler için binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Sözleşmeli öğretmenler SGK'ye bağlı oldukları için bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri sözleşmeli öğretmenlere ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneğinden %14 SGK kesintisi yapmaktadır. Kesinti yapılan sözleşmeli öğretmenlerde bu ödeme emeklilik haklarına yansıyacak olup, kesinti yapılmayan sözleşmeli öğretmenlerde emeklilik haklarına yansımayacaktır. Kadrolu öğretmenlerde zaten bu ödemenin emeklilik haklarına yansıması söz konusu değildir.
Dolayısıyla bu eğitim öğretim yılında brüt 1.250 TL olan eğitim öğretime hazırlık ödeneği damga vergisi kesintisi sonrasında kadrolu öğretmenlere net 1.240,51 TL olarak ödenmeye başlamış olup, SGK kesintisi yapılmayan sözleşmeli öğretmenlere de aynı tutar ödenmektedir. SGK kesintisi yapılan sözleşmeli öğretmenlere ise 1.066,84 TL net ödeme yapılmaktadır. Bu hususta il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde uygulama birliği bulunmamaktadır.
OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER