2024-2025 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 81 ilde düzenlenmesi planlanan toplantı günleri öncesinde konuyla ilgili araştırmalar başladı. Normal şartlarda okul Müdürlüğü toplantı yapılacağı zaman yaklaşık 5 gün öncesinden pazar günü toplantı yapılacağına dair bir veri paylaşıyor.
Ancak toplantıya katılmakta mazereti bulunan ve katılmak istemeyen bir öğretmen için kanunlar bu konuda ne söylüyor?
İlköğretim kurumları yönetmeliği içerisinde Madde 7'de öğretmenlere görevlendirme ve toplantıların zamanı en az 5 gün önceden yazıyla duyurulur. Toplantının gündemi öğretmenlerin de görüşe alınarak hazırlanır. Toplantılar dersleri aksatmamak üzere çalışma günlerinde yapılır, ifadesi yer alıyor.
Öğretmenlerin Hafta sonu Toplantıya Katılması Hükmü!
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda toplantı ile ilgili detayların bakanlıktan çıkarılacak yeni yönetmelikle belirleneceği de ifade ediliyor. Tüm bunlardan yola çıkarak hukuki olarak konuya yaklaşmak gerekirse; eğitim ve öğretim olmayan her türlü toplantı ve faaliyetler mesai saatleri içerisinde dahi olsa öğretmenlerin ve personellerin katılmaya zorlanması yasal ya da hukuki değildir.
Konuya farklı bir açıdan yaklaşmak gerekirse; daha önceden bildirisi yapılan toplantı kararına yönelik öğretmenin eğer görevlendirmesi hafta sonuna ise tebliğ edildiği gibi mesai saatleri dışında olunsa dahi toplantıya katılmak zorundadır.
Toplantı Günlerinde Ek Ders Verilmesi Kararı!
Mart ayında alınan emsal karar ise oldukça şaşırtıcıydı. İdare Mahkemesi hafta sonu veli toplantısı görevi yazılan öğretmene ek ders ücreti verilmesine karar verdiğini duyurmuştu. Bu konuyla ilgili İstanbul'da görev yapan bir öğretmen mahkemeye dava açmıştı ve kendisine ek ders ücreti verilmesini talep etmişti.
Bu konuda İstanbul 11. İdare Mahkemesi öğretmenin lehine karar verdi. Bundan sonraki süreçte yeni öğretmenlik meslek kanunu ile birlikte bakanlığın toplantı günlerini de ek derse dahil etmesi gibi bir uygulama yapması bekleniyor.