Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi bütçe tarafından okullara her yıl temizlik ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamaları için on binlerce lira para göndermektedir. kullara gönderilen söz konusu ödenekler okulun büyüklüğüne ve öğrenci sayısına göre değişmektedir.
Söz konusu ödeneklerin harcanması konusunda okul yöneticilerimiz elbetteki hassas davranmakta ve devleti zarar uğratmayacak yöntemlerle belirtilen usul üzerine ödenekleri harcamaktadır. Ancak maalesef bahsi geçen ödeneklerin harcanması konusunda izlenen yöntem zimmete para geçirmeye de olanak tanıyor.
Doğrudan temin usulü ile yapılan alışverişler neticesinde piyasa araştırma komisyonunda görevlendirilmiş olan öğretmenlerin Normal şartlarda ihtiyaç Hasıl olan malzemelerin temeli için piyasa araştırması yapması ve en iyi teklif veren 3 firmayı teklif mektupları ile beraber okul yönetimine sunmaları gerekmektedir.
Okul yöneticileri ise genel olarak piyasa araştırmalarını kendileri yapıyor ve teklifleri de kendileri alıyor. Anlaşılmış olan firmalarla yapılan görüşmeler neticesinde bazı bölgelerde maalesef teklifler söz konusu firmalar tarafından hazırlanıyor ve en düşük teklifi kendileri vermiş gibi gösterilerek ilgili doğrudan temin harcamalarını kendilerinden yapılmasını bahsi geçen firmalar sağlıyor.
Okullar ise söz konusu alışverişlerini kağıt ve tuvalet kağıdı gibi sürekli tüketilen malzemelerden seçerek söz konusu firmalardan alışveriş yapmış gibi kendilerini gösterip ilgili tutarları bir kısmını bahsi geçen işletmelere yapmış oldukları hizmet karşılığında firmalara verirken bahsi geçen tutarın büyük bir kısmını ise ilgili firmadan elden teslim alabiliyor.
Muayene ve teslim alma komisyonu adı altında kurulmuş olan öğretmenlerin görev yapmış oldukları komisyonda görev alan öğretmenler ise söz konusu alındığı iddia edilen mallar üzerine düzenlenen tutanağı ilgili alışverişin yapılıp yapılmadığına bakmaksızın imzalıyor.
Yapılması gereken işlem ise çok basit. ödenekler il milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan komisyon tarafından toplanmalı. Toplanan ödenekler okulların ihtiyacı olan mal ve hizmetleri listesi yapıldıktan sonra toplu bir biçimde ihaleye çıkılmak suretiyle harcanmalıdır. Her okulun alışverişini kendisi yapması durumunda ise ortaya çıkacak olan kamu zararı sizlere yukarıda anlattığımız şekildedir.
Söz konusu kamu zararının önüne geçmek için atılacak olan her adım mevcut uygulamadan daha karlı olacaktır. Bahsi geçen uygulamada öğretmenlerin ilgili evraklara müdür baskısından dolayı imza atmaları durumunda bile öğretmenlerin yasal sorumlulukları devam etmektedir.
Öğretmen Meb/ ÖZEL HABER