Öğrenme-öğretme sürecinde resmî ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında aylık plan ve günlük eğitim akışı, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yıllık plan ve ders planı yapılması zorunludur. Planlamada aşağıdaki temel ilkeler göz önünde bulundurulur:
a) Planlar; çağdaş eğitimin gereklerine uygun olarak öğrenci merkezli, bireyselleşmiş öğretim, tam öğrenme, aktif öğrenme-öğretme ve disiplinlerarası çalışmaları esas alan, uygulanabilir ve yapılandırılmış/yarı yapılandırılmış/yapılandırılmamış etkinliklere dayalı olmalıdır.
b) Planlama çalışmalarında öğrenme-öğretme süreci etkin hâle getirilerek eğitimdeki yeni gelişmeler, çevre özellikleri, öğrencilerin bireysel gelişim özellikleri (duyuşsal, bilişsel ve psikomotor) ile okul-çevre ilişkileri göz önüne alınmalıdır.
c) Plan, öğretimin niteliğine, amacına, öğrenci seviyesine ve konuya uygun olmalıdır.
ç) Plan, gerektiğinde öğretim yöntem ve teknikleri ile sürede değişiklikler yapılabilecek esneklikte olmalıdır.
d) Plan, eğitim ve öğretimin hedeflerine ve eğitim ve öğretim kurumlarının özel amaçlarına uygun olmalıdır.
e) Planda konular eğitim ve öğretim programlarına göre belirlenmelidir. Programda doğrudan ilişkilendirme yapılmamış olsa dahi konu ve kazanıma uygun değerlere de planda yer verilmelidir. Ayrıca konuların işlenişinde kullanılacak öğrenme-öğretme yaklaşımları, araç gereç, kaynaklar, öğrenci etkinlikleri, gezi, gözlem ve deneyler göz önünde bulundurulmalıdır.
f) Her plan belli bir süreyi kapsayacak şekilde düzenlenmelidir.
Öğretmen Meb/ ÖZEL HABER