Şu Anda Uzman ve Başöğretmenlerin Maaş Farkı Ne Kadar?

Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlüğe girmeden uzman ve başöğretmenlik gündeme oturdu. Bu öğretmenlerden fiilen görevde olanların maaşları ne kadar fazla? İşte detaylar...

 Öğretmenlik Meslek Kanunu taslak metin yayımlanmadan, TBMM'ye henüz gelmeden büyük tepki topladı. Kariyer basamaklarında sınav şartı ve kanun taslağının kamuoyu ile paylaşılmaması öğretmenler arasında eleştirinin odağı haline geldi. 

  Yapılan açıklamada 10 yılını tamamlamış öğretmenlere sınav ile uzman öğretmenlik, 10 yıl uzman öğretmen olarak görev yapmış öğretmenlere sınavla başöğretmenlik unvanı verileceği söylendi. Uzman öğretmenlik için yüksek lisans(tezli-tezsiz), başöğretmenlik için doktora eğitimi öğretmenleri sınavdan muaf tutacak.

  2006 yılında yapılan KBYS ile bazı öğretmenlere uzman öğretmenlik unvanı verilmişti. O yıl yapılan sınavda sınava girmek için öğretmenlere 7 yıl hizmet şartı koşulu getirilmişti. 2020 yılında MEB tarafından açıklanan verilere göre MEB'de 83 bin 350 uzman, 100 başöğretmen bulunuyor. Bu öğretmenlerin birçoğunun hala aktif görevde olduğu tahmin ediliyor.

 

Şu anda görevde bulunan uzman ve başöğretmenlerin 2006'daki 7 yıllık hizmet şartından dolayı en az 22 yıllık hizmetleri bulunuyor. 2021 yılı temmuz-aralık maaş verilerine göre uzman ve başöğretmenlerin öğretmenlere göre maaşları şöyle:

UNVAND/KMAAŞFARK*
Öğretmen1/4 5.875,35 TL 0,00 TL
Uzman Öğretmen1/4 6.214,36 TL 339,01 TL
Başöğretmen1/4 6.553,39 TL 678,04 TL

*Tabloda ''FARK'' olan kısım unvanı ''Öğretmen'' olanlara göre %15 vergi dilimi hesabıyla bulunmuştur.

*Hesaplamalarda BES, İLKSAN, aile, çocuk yardımı, sendika aidatı, toplu sözleşme ikramiyesi gibi gelir/gider hesaplanmamıştır.

*25 hizmet yılı üzerinden hesaplama yapılmıştır.

Tabloda da görüleceği üzere 2021 yılının son altı aylık maaş verilerine göre uzman öğretmen ile öğretmen arasında 339 lira 1 kuruş, başöğretmen ile öğretmen arasında 678 lira 4 kuruş ve başöğretmen ile uzman öğretmen arasında 339 lira 3 kuruş maaş farkı bulunmaktadır. Bu farklar 2006 yılından bu yana her zam döneminde artarak süregelmiştir.

 Öğretmenlik Meslek Kanunu açıklandığı gibi değişim yapılmadan yürürlüğe girerse başöğretmen unvanlı öğretmenlerin maaşları bin ve 2 bin liralık farklardan dolayı otomatik olarak yaklaşık 2 bin 300 lira artacaktır. Uzman öğretmenlerin tamamının başöğretmenlik sınavına girmeye hakkı olacak aynı zamanda başöğretmenlik sınavına girmeden uzmanlıktan dolayı maaşları da yaklaşık bin liralık farktan dolayı 660 lira artış gösterecektir.

  2022 yılında göreve yeni başlayan bir öğretmenle derece kademesi 1/4 olan başöğretmen arasında 4 bin liraya yakın maaş farkı olacağından ve bu fark her zam dönemi artacağından, ilgili unvanların sınav ile verileceğinden, hizmet yılı ile uzmanlık ve başöğretmenliğin doğrudan ilişkilendirilmiş olmasından dolayı eğitim camiası rahatsız. Kanun taslağında düzenlemeler yapılarak yasalaştırılmalı, özellikle son yıllarda öğretmenlerin alım gücü düşmüşken, öğretmenler ücretli, kadrolu, sözleşmeli, vekil vb. unvanlarla kutuplaştırılmış ve ayrılmışken bu düzenleme yeni ayrılıklara, kutuplaşmalara yol açacak, iş barışını bozacaktır.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

İlk yorum yazan siz olun

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kamu Haber Haberleri