AŞI REDDİ

Son yıllarda ülkemizde anne-babalar arasında çocuğuna aşı yaptırmayı reddetme eğilimi artıyor. Bu durumdan sosyal medyada ve internetteki bazı eleştirel paylaşımların payı var.

Öncelikle fikrimi belirteyim. Devletimize, Sağlık Bakanlığımıza ve Hekimlerimize güvenmeliyiz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün: “Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz.” İfadesinden Hekimlerimize duyduğu güveni anlayabiliriz. Biz de Ata’mız gibi hekimlerimize güveniyoruz. Kovid-19 salgınında aşılamanın önemini bir kez daha gördük.

Çocuklarıma Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılan aşıları yaptırmadan önce eşimle birlikte aşıyı reddedenlerin iddialarını araştırdık, internetten bazı makaleler okuduk. Youtube’den konuyla ilgili videolar izledik. Kafamızda bazı soru işaretleri oluştu. Bazı risklere karşın modern tıp, insanların yaşam kalitesini arttırdı ve insan ömrünü uzattı. Aşılama, cerrahi uygulamalar, ilaçla tedavi çalışmaları ve benzeri konularda tıbbın pek çok faydası sıralanabilir.

Aşı reddi toplum sağlığını da tehdit ediyor. Aşılanmak o hastalığa karşı yüzde yüz koruma sağlamıyor. Bu durumda aşılanmamış bir bireyler yıllardır görülmeyen hastalıkların toplumda tekrar nüksetmesine neden olabilir. Farklı aşılama politikaları uygulayan devletlerden ülkemize mülteci olarak gelen kişilerin de durumunu devlet büyüklerimiz değerlendirmelidir. Yıllardır ülkemizde görülmeyen çocuk felci (palio) hastalığının görülmeye başladığı iddiaları araştırmaya muhtaçtır. Acıbadem Üniversitesinden Haluk Çalışır’ın “Göç ve Tüberküloz” adlı çalışmasına internetten basit bir aramayla ulaşabilirsiniz.

Yazımın ilk paragrafında eleştirel paylaşımlardan bahsetmiştim. Eleştirel paylaşımları yabana atmamak gerek. Aşıyı reddeden aileler neden tereddüt ediyor? Her çocuğun bünyesi, direnci, kilosu vb. farklıyken neden her çocuğa aynı dozda aşı yapılıyor? Aşı da bir ilaçtır. Her ilacın yan etkisi vardır. Aile Sağlığı Merkezleri, hastaneler aşıladıkları bebeklerin ailelerine aşının yan etkileri konusunda neden herhangi bir bildirimde bulunmuyorlar? Aşının içinde ağır metaller kullanıldığı doğru mu? Aşının içine cıva konulmaya başladığından bu yana çocuklarda otizm belirtilerinin görülmesi arasında pozitif bir korelasyon olduğu iddia ediliyor. Bu iki değişken arasında herhangi bir ilişki var mı? Araştırma yapıldı mı?

Her anne-baba çocuğu için en sağlıklı aşılama çözümünü ister. Aşı reddi bir sorun olarak ele alınmalıdır. Devletimizin bu tür soru işaretleri konusunda halkımızı bilgilendirmesi gerekir.

Esen kalın…

Serdar GÜNDÜZ

Liyakat-Sen Ağrı İl Temsilcisi

İlk yorum yazan siz olun

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Gündem Haberleri