Eğitimde fırsat eşitliği sunabilmek ve dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitimi sürecini desteklemek için devlet KYK burs/kredi desteği veriyor. Burs desteğinden faydalananlar geri ödeme yapmıyor ancak kredi desteğine başvuranlar mezun olduktan sonra 2 yıllık çalışma süresinin ardından düzenli ödemeleri başlaması da gerekiyor.
Devletin geri ödeme noktasında geçtiğimiz yıla kadar uyguladığı bir sistem vardı. Öğrenci belirtilen tarihi geçirdiğinde ve hala ödeme yapmadığında kullanmış olduğu kredi üzerine borç katlanarak artıyordu. Bu durum 7.000 liralık bir KYK ödemesini birkaç yıl içinde 10.000 TL'nin üzerine çıkarabiliyordu.
Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan son karar doğrultusunda KYK kredileri üzerinden faizler kaldırıldı. Peki bu ne demek?
Artık öğrenci borcunu öderken mezun olduktan sonra kredi aldığı kadar sürede ve aylık taksitler halinde ödeyebilecek. KYK kredisi üzerindeki tüm faaliyetler kaldırıldı. Burada en büyük kolaylık öğrencinin kullandığı kredi miktarı kadar geri ödeme yapabiliyor oluşuydu. Ödemediği için borcu üzerine faiz birikimi uygulamasıyla karşılaşmayacak.
Artık KYK Kredisinden Faiz Alınmayacak mı?
Konuya somut bir örnek verelim… 2015 yılında bir öğrenci 7.000 TL'ye tutarında KYK burs borcunu 2020 yılında katlanan faizlerle birlikte 11.004 TL oldu. 2022 yılına kadar bu ödeme katlanarak arttı. Geçen yıl seçimlerde alınan kararla KYK kredisi üzerinden faiz alma uygulaması tamamen rafa kalktı.
Bu sebeple bu yıl KYK kredisine başvuracak olan öğrencilerden de kredi faizi istenmeyecek. Ne kadar kullandıysa o kadar ödeme yapılacak. Şu detaya da dikkat etmek gerekiyor. Ödeme dönemi başladığı halde ödeme yapmayanlar, o dönemin enflasyonu üzerinden endeksli olarak artıyor. Mezun olduktan sonra 2 yıllık süreçte ödeme yapıldığında faiz alınmıyor.