Yanlış bir tercih önce bir döneme sonra bir yıla ardından bir hayata mâl olabilir. Bölüm seçiminde ikilem yaşayanlar, tercih listesi hazırlarken zorlananlar kesinlikle bir danışmanlık hizmeti almalıdır. Önemli olan hayali bir tercih değil gerçekçi bir tercih yapabilmektir.
Tercih listesi hazırlanırken 4 farklı bölüm oluşturulmalıdır. Burada amacımız üniversiteye kesinlikle yerleşebilmek ise iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Tercih listesinin ilk 3 basamağına gelme ihtimali çok düşük ve hatta imkansız olan yerler yazılmalı. Ardından 4, 5 ve 6.basamaklara başarı sırası 50-70K aralığı olan zor ama imkansız olmayan yerler yazılmalı.
7.tercih ile 20.tercih arası en önemli kısım. Buraya başarı sırası 75-125K arası olan çok iyi araştırma yapılmış, gelme ihtimali çok yüksek olan bölümler yazılmalı. Asla istenmeyen bölümler yazılmamalı.
Son aşama 21.tercih ile 24.tercih arası başarı sırası 125 - 150 K arası asla açıkta kalmak istemiyorum diyenlerin için kritik kısım burası. Kişinin kendi puanından düşük yerleri yazdığı kısım olarak değerlendirilmelidir.
NOT: Eğer listede yer alan yerlerden biri tutar ve gidilmezse bir sonraki yılın OBP puanı yarıya düşecektir.