TÜRKÇE TELAFİ EĞİTİMİ VE ARAPÇA DESTEKLEME EĞİTİMİ
SIKÇA SORULAN SORULAR
1. Uyum sınıfına alınmış olan bir öğrenci Türkçe telafi eğitimine alınabilir mi?
-Hali hazırda Uyum Sınıfında olan bir öğrenci Türkçe Telafi Eğitimine alınamaz. Ancak daha önceki yıllarda Uyum Sınıfında öğrenim görmüş bir öğrenci alınabilir.
2. Türkçe telafi eğitimleri hangi saatler arasında yapılabilir bununla ilgili bir sınırlama var mı hafta içi hafta sonu ya da şu saat diye bir sınır koyabilir miyiz?
-Diğer eğitimlerimizde olduğu gibi hafta içi 2 saat, hafta sonu 6 saati geçmeyecek şekilde planlanmalıdır.
3. Okulunda bu dersi verebilecek yeterli öğretmeni olmayan okullar soruna nasıl çözüm bulacaklar?
-Aynı ilçe içerisindeki bir başka okuldan öğretmen görevlendirebilirler.
4. Öğrenci sayısı yeterli olmayanlar var. Farklı düzeyleri birleştirilip tek bir sınıfta eğitime alınabilir mi? Örnek 3-4, 5-6 birleşebilir mi?
-Türkçe Telafi Eğitiminde ancak aynı sınıf düzeyindeki öğrencilerle sınıf oluşturulabilir. Farklı sınıf seviyeleri birleştirilemez.
5. Kılavuzda işlemleri modülü üstünden yapılacağı yazıyor ancak modülde böyle bir kısım henüz yok Kılavuza göre 22 Kasım da başlayacak olur ve onay alabilmek için bu sorularımıza cevap bekliyoruz.
-Bir aksilik olmazsa 22 Kasım Pazartesi günü Türkçe Telafi Eğitimi ve Arapça Destekleme Eğitimi modülleri aktif olacaktır. 26 Kasım Cuma gününe kadar modül girişlerinin ve Valilik Olurlarının tamamlanması için modül açık kalacaktır.
6. Türkçe Telafi Eğitimi verecek olan öğretmen için ücret sınırlaması kaç saat yani okulunda girdiği Kaç saat dersin üzerine bunu verebiliyor Bununla ilgili sınır nedir?
-Bu sorunun muhatabı ilçedeki harcama yetkilisidir.
7. Kılavuza uyruk olarak Suriye Irak Afgan ve benzeri yazılı Bu nedenle okullar başka uyruklulardan öğrencileri de dâhil edebilir miyiz diye soruyorlar, uyruk konusunda net bir ifade olmadığı için eklenebilecek diye düşünüyorlar konsolosluk çalışanı çocukları eklenebilir mi? Böyle bir soru var ne cevap verebilir?
-Türkçe Telafi Eğitimlerine geçici koruma statüsündeki öğrenciler dahil edilebilir.
8.Desteklemede veya Uyum Sonrası Telafide görev almayan müdür yardımcısı buraya Eğitim Yöneticisi olarak eklenebilir mi?
-Eklenebilir.
9.Türkçe Telafi Eğitimi açacağız. Kılavuzda “okulda PİKTES kapsamında birden fazla kurs açılırsa okul yöneticisi ve eğitim yöneticisi bir kurstan ücret alabilir” diyor. Bunda sıkıntı yok. Ama uyum sonrası telafi eğitimi 23 Ocak 2022 de bitiyor. Türkçe telafi eğitimi ise 17 Haziran 2022 de bitiyor. 23 Ocaktan sonra Türkçe Telafi eğitiminden kurum yöneticisi ile Eğitim yönetici ücret alır mı?
-Kurum yöneticisi ve Eğitim Yöneticisi 23 Ocak 2022’den itibaren Türkçe Telafi Eğitiminden ücret almaya devam eder. Ancak iki kursu eğitim yöneticisi farklı ise Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görevli eğitim yöneticisinin görevi sona erer.
10. Uyum sonrası telafiyi kapatıp Türkçe telafi açmak isteyenler var, uyum sonrası telafiden öğrenci ve öğretmen silip Türkçe telafiye eklemek isteyenler var, işin içinden nasıl çıkacağız?
-Bu mümkün değil. Bir öğretmen geçerli bir mazereti olmadan açtığı herhangi bir kurstan ayrılamaz. Mazereti dolayısıyla kurstan ayrılan öğretmen ise başka bir kursta görev alamaz.
11. İYEP’e giden öğrenciler Türkçe telâfi eğitimine katılabilir mi?
-Katılabilir.
12. Hali hazırda Uyum Sonrası Telafi Eğitimine katılan 4.Sınıf yabancı uyruklu öğrenciler, Türkçe Telafi Eğitimine katılabilecekler mi?
-İYEP’e gitmeyen öğrenciler her iki kursa da katılabilir. Ancak bir öğrencinin hem İYEP’e hem Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimine hem de Türkçe Telafi Eğitimine aynı anda devam etmesi uygun olmadığı düşünülmektedir.
13. Arapça destekleme eğitimlerinde Arapça öğretmenleri sayıca yetersiz özellikle ilkokullarda kurs açılması mümkün gözükmüyor.
Kılavuza uygun şekilde öğretmen görevlendirmesi yapılamayan durumlarda kurs açılamaz.