Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların salgın sürecinde en son kapatılacak ve en önce açılacak yerler olduğu açıklamasını yaparak yüz yüze ve tam zamanlı eğitimin devam etmesi yönünde güçlü bir açıklamada bulunmuştu.
Covid-19 salgını devam ederken, içinden geçtiğimiz günlerde günlük vaka sayılarının 20 bin bandında ve vefat sayılarının ise 200’ün üzerinde olduğu dikkat çekmektedir.
Geçtiğimiz eğitim öğretim yılına göre bazı değişiklikler de yapılmıştır. Ders süreleri 30 dakikadan 40 dakikaya çıkarılmış, öğle tatili uygulamasına tekrar geçiş yapılmış, kantin, yemekhane, pansiyon gibi yerler tekrar açılmıştır.
2019 yılının mart ayından itibaren okulların durumunu doğrudan etkileyen koronavirüs salgını, son bir buçuk yıl içerisinde çeşitli ve ani kararlar alınmasına sebep olmuş, eğitim öğretimde ciddi aksaklıklar meydana gelmiştir.
Aşılanma oranının hem ülke genelinde hem de öğretmenlerde %80’i aşmasına rağmen vaka ve vefat sayılarındaki korkunç sayılar, tekrar uzaktan eğitime geçişin sinyalleri olarak algılanmalı ve bir dizi önlem alınmalıdır.
Başlıca alınacak önlemler şunlar olmalıdır:
- Maske, dezenfektan, sıvı sabun ve benzeri temizlik maddeleri için ödenek artırılmalı, yurt genelindeki tüm okullara eksiksiz bir şekilde bu malzemeler gönderilmelidir.
- Ders süreleri 40 dakikadan 30 dakikaya indirilmeli, bu yolla koronavirüsün bulaş riski azaltılmalıdır.
- Öğle tatili uygulamasından vazgeçilmeli, sayıları 20 milyonu bulan öğretmen ve öğrenciler için koronavirüse maruz kalma ihtimali düşürülmelidir.
- Okul kantinleri başta olmak üzere, yoğun öğrenci kalabalığı oluşturacak bakanlığa ait veya bakanlığın izni ile faaliyet gösteren yurt, pansiyon gibi yerler acilen kapatılmalıdır.
- Öğrenci servislerinde taşınabilecek öğrenci sayısı en aza indirilmeli, aynı önlem taşıma yolu ile okula gelen öğrenciler için de alınmalıdır.
- Sınıf mevcudu ve derslik alanı Covid-19’un bulaşıcılığı açısından risk olan şube ve okullarda sınıf iki ayrı parçaya ayrılarak, dersler geçtiğimiz eğitim öğretim yılındaki gibi yürütülmelidir.
- Öğrenciler açısından yüz yüze eğitime katılım gönüllülük esasına dayanmalı, velilere ve öğrencilere uzaktan eğitim seçeneği ile eğitim öğretime erişim hakkı tanınmalıdır.
- Öğretmenlere zorunlu tutulan PCR testi, veli ve öğrencilerden de istenmeli, Covid-19 riski minimuma indirilmelidir.
- Okulların temizlik personeli ihtiyacı acilen giderilmeli, gerekmesi durumunda okul temizliği için ilave personel görevlendirmesi yapılmalıdır.
- Okul bahçesi ve bina içerisine her ne sebeple olursa olsun(acil durumlar hariç) öğretmen, öğrenci ve diğer okul personeli dışında hiç kimse alınmamalıdır.
Bu ve benzeri önlemler alınmadan yüz yüze eğitime salgın yokmuş gibi devam edilirse haftalar içerisinde okulların tekrar kapatılma durumu açığa çıkacak, yeni mağduriyetler oluşacaktır.
Dolayısıyla son bir buçuk yıldan ders çıkarılarak, geç kalınmadan ve hatta acilen bir dizi önlemle yüz yüze eğitimin devamlılığı için adım atılmalı, okulların yüz yüze eğitime açık kalması için üst düzey çaba sarf edilmelidir.
OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER