Bakan Özer: "Meslek liseleri en başarılı öğrencilerin kümelendiği lise türüne dönüştü"

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ekim Ayı Toplantısı'na katıldı.

Bakan Özer, "İSO Yönetim Kurulu 2018-2022 Faaliyet Dönemi ve Etkinliklerine Bir Bakış" gündeminde gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada, mesleki teknik Anadolu liselerinin, sektörün tüm süreçlerinde yer almasına dönük gerçekleştirilen çalışmalara değindi.
 
Bakan yardımcılığı döneminde mesleki eğitimden sorumlu olduğunu, İSO ve İTO ile iş birliği mekanizmalarının geliştirilmesi için adımlar attıklarını dile getiren Özer, "Sürecin iyileştirilmesiyle yönelik yapacağımız hamlelerle ilgili Başkanımın ve çalışma ekibinin sunmuş olduğu geri beslemeler bizim için gerçekten çok kıymetli oldu." ifadesini kullandı. "O cesaretle sürece girdikten sonra mesleki teknik Anadolu liselerinde çok ciddi bir ivmelenme ortaya çıktı." diyen Özer, özellikle akademik olarak başarılı öğrencilerin meslek liselerini seçmeleri, mesleki eğitimdeki üretim kapasitesinin artması, mesleki eğitimdeki AR-GE çalışmalarının yaygınlaşması, fikrî mülkiyet ve inovatif yaklaşımlara işaret etti. Özer, İSO ile yapılan Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezinin bu anlamda bir örnek teşkil ettiğini; artık meslek liselerinde patent, faydalı model, marka ve tasarım tescili ile ticarileşme yönünde hamlelerin yaşandığını söyleyerek "Hatırlıyorum, iki üç ay önce İSO'nun hamiliğindeki bir meslek lisemizin yurt dışına ihracat tırını uğurladık." diye konuştu.
 
"Meslek liseleri en başarılı öğrencilerin kümelendiği lise türüne dönüştü"
Üç dört yıl gibi kısa sürede meslek liselerindeki problemleri büyük bir inanış ve kararlılıkla çözdüklerini dile getiren Özer; meslek liselerinin patent, faydalı model, marka tasarım ve tescil konuları ile beraber yurt dışına ihracat yapan ve giderek en başarılı öğrencilerin  kümelendiği bir lise türüne dönüştüğünü vurguladı.
 
Özer şöyle devam etti: "Yazılımla ilgili İstanbul Sanayi Odası'yla birlikte atmış olduğumuz adımlar ve mevcut İstanbul'daki hamilik kapsamındaki atılan adımlar... Bunların hepsi Türkiye'nin 81 iline yaygınlaşan güzel örnekler teşkil etti ve bugüne gelmenizde gerçekten çok önemli katkılar oldu. Başladığımız yolculuğumuzu güzel sanatlar liseleri kütüphanelerinin yapılması, özellikle hafif engelli çocuklarımızın gitmiş olduğu özel eğitim meslek okullarının staj kapasitesinin artırılması gibi açılımlarla devam ettirdik. En son, mesleki eğitim merkezlerinde haftada bir gün okula gidilen ama diğer günler reel iş ortamında eğitim yapılan çıraklık-kalfalık-ustalık eğitiminin verilmiş olduğu, küçük ve orta ölçekli işletmeler için çok kritik olan çırak-kalfa-usta eğitimiyle ilgili de yine İSO ve İTO ile birlikte çok önemli bir iş takip sistemi kurguladık."
 
Mesleki eğitim merkezlerinde atılan söz konusu hamlelerin Türkiye'ye büyük kazanç sağladığının altını çizen Özer, 2021 yılının Aralık ayında ülkedeki çırak ve kalfa sayısının 159 bin olduğunu, şu anda gelinen noktada çırak-kalfa sayısının 910 bine çıktığını belirtti.
 
Özer şunları söyledi: "İşte bunda da siz değerli Meclis Başkanımızın, Yönetim Kurulu Başkanımızın, yönetim kurulunun gerçekten çok kıymetli destekleri var. Tüm bu iş birlikleri ve katkılarınız için en içten şükranlarımı sunuyorum. İnşallah, bundan sonra da beşeri sermayemizin niteliğini artırmada ve eğitimle ilgili kronik olduğu iddia edilen tüm problemlerin çözümü için sizlerle birlikte yol yürümeye devam edeceğiz."

İlk yorum yazan siz olun

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Öğretmen Haberleri