Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla paylaşılan yeni müfredatın planlanması ve öğretilmesi sürecine dair resmi yazı 81 ilde okul yöneticileri ile buluşturuldu. Peki o yazıda öğretmenlerin nelerin beklediğine dair hangi ifadeler yer alıyordu?
Yeni müfredat eğitimlerinde öğretmenlerin yenilenen kitapları etkili şekilde kullanması hedefleniyor. Bu anlamda hem yöneticilerin hem öğretmenlerin düzenli olarak takip edebilecekleri bir sistem geliştirildi. Türkiye Yüzyılı Maarif modelini her yönüyle anlamayı sağlayacak tymm.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden yeni modele ilişkin örnekler incelenebilecek. Peki ne değişti?
YENİ MÜFREDAT ÖĞRETİMİ
Türkiye Yüzyılı Maarif modeliyle ilk kez anasınıfı, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıf öğrencileri yeni bir müfredat sistemi ile tanışmış olacak. Yıllık ve aylık planlar oluşturulacak. Bunun için okullardaki zümre öğretmenleri kendi içinde işbirliği ile bu planları hazırlayacak.
Süreç odaklı bu yaklaşımda öğrencinin katılımı ve motivasyonu öne çıkarılıyor. Her öğrenci için bireysel öğrenme ihtiyaçlarına uygun destekleyici materyallerle sürece zenginleştirilmesi sağlanacak.
Dijital teknolojilerin etkin olarak kullanılabilmesi için sürece özveriyle yaklaşılması bekleniyor. Özellikle gözlem, görüşme, bireysel ve grup projeleri ile farklı tekniklerin kullanılması hedefleniyor.
Zenginleştirme ve destekleme çalışmaları etkin şekilde planlanacak. Öğretmenin öğrencileri, okul yöneticileri ve veliler ile birlikte bu süreci planlı şekilde yürütmesi sağlanacak. Okul dışı öğrenme ortamları oluşturulacak.
Öğrencinin okul içindeki teorik bilgiler dışında yakın çevresini keşfetmesine uygulamalı olarak öğrenmesini sağlayacak ortamlar sunulacak.
Bu konuda eğitim kurumu sınıf alan/ zümre ve zümre başkanları bilim, kültür, sanat ve spora yönelik yetenekleri keşfedici farklı etkinlikler tasarlayacak. Planlanan program dışı etkinliklerin takibi ise il/ilçe müdürlükleri tarafından sağlanacak.